Випускова кафедра технології цукру і підготовки води – єдина кафедра в системі вищої освіти України, яка готує фахівців для роботи на промислових та крафтових підприємствах з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод та сучасних відділень водопідготовки для виробництва харчових продуктів.
Випускники кафедри – ціла плеяда провідних фахівців галузі. За роки свого існування кафедра підготувала для потреб цукрової та крохмале-патокової галузей понад 6500 інженерів-технологів. У 2010 році на кафедрі технології цукру та полісахаридів відкрито нову освітньо-професійну програму «Технологія питної води та водопідготовки харчових виробництв». У 2011 році кафедра була перейменована у кафедру «Технології цукру і підготовки води».
На сьогодні кафедра здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» зі спеціальності G13 «Харчові технології» за освітнім ступенем «бакалавр» освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія», за освітнім ступенем «магістр» освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» та освітньо-науковим ступенем «доктор філософії» освітньо-наукової програми G13 «Харчові технології» за денною та заочною формами здобуття вищої освіти. Наші випускники працюють на цукрових заводах, крохмале-патокових комбінатах, у відділеннях водопідготовки харчових та фармацевтичних підприємств, лабораторіях якості питної води, науково-дослідних інститутах (академічних та відомчих), проєктних організаціях та комерційних структурах, на посадах директорів, головних інженерів, головних технологів, начальників змін, завідувачів лабораторій, інженерів-технологів та ін.
Матеріально-технічна база кафедри включає навчальну лабораторію технології цукру і підготовки води імені професора Архиповича М.О., науково-дослідну лабораторію технології підготовки води, науково-дослідну лабораторію аспірантів, комп’ютерний клас та препараторську.
Практична підготовка здобувачів проводиться на промислових та крафтових підприємствах України з виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод, а також у профільних науково-дослідних установах, лабораторіях.
З 2015 року на кафедрі проводиться Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки», присвячена проблемам підготовки питної та технологічної води для виробництва харчових продуктів, розроблення нових технологій для очищення складних водних дисперсних систем, удосконалення методів аналізу і контролю якості водних систем. Також викладачі кафедри приймали активну участь у роботі міжнародної науково-технічної конференції цукровиків України «Перспективи розвитку цукрової промисловості України». Викладачі кафедри проводять наукову роботу зі здобувачами освіти в науково-дослідних гуртках «Цукор» і «Вода».
У 2023 році в результаті конструктивної співпраці з представниками провідних підприємств було розроблено нову освітньо-професійну програму «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах», яка орієнтована на підготовку фахівців, що володіють фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах, та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проєктно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційних робіт з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Кафедра тісно співпрацює за договорами з провідними підприємствами галузі ПрАТ «Оболонь», ТОВ «Цукорагропром», ТОВ «СИСТЕМИ ЧИСТОЇ ВОДИ» та здійснює науково-практичні консультування підприємств ТОВ «Новооржицький цукровий завод», ТОВ «Манзана-Фуд».
Викладачі кафедри співпрацюють та мають науково-методичні зв’язки з університетами та організаціями, зокрема: Одеським національним технологічним університетом, Асоціацією «Виробників мінеральних та питних вод України», , Інститутом продовольчих ресурсів НААН, Державним торговельно-економічним університетом, а також з академічним науково-дослідним інститутом: Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Тернопільським національним технічним університетом ім. Івана Пулюя, Національним університом водного господарства та природокористування м. Рівне.
Профільність нашого закладу освіти, багаторічний досвід науково-педагогічного складу, ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл університету та якісно організована практична підготовка в провідних роботодавців, постійна співпраця із виробниками харчової продукції гарантують підготовку сучасних висококваліфікованих багатофункціональних фахівців із глибокими спеціальними знаннями, здатних до аналітичного мислення, управлінської діяльності та саморозвитку.
Забезпечення харчової промисловості країни у спеціально підготованих кваліфікованих кадрах зі знаннями концепції НАССР, міжнародного та вітчизняного законодавства з питань, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, знання технології виробництва має велике значення.
На кафедрі технології цукру і підготовки води здійснюється підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Технологіі цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» для здобувачів освітніх ступенів бакалавра, магістра та доктора філософії.
З погляду на актуальність у сучасному світі якості харчових продуктів та питної води для життєдіяльності людини, національної безпеки держави зростає популярність освіти за технічними спеціальностями G13 «Харчові технології».
Кафедра єдина в Україні, що готує спеціалістів для цукрової та крохмалепатокової галузі. Знання технологій цих виробництв, орієнтування у широкому спектрі природних та штучних підсолоджувачів дає змогу нашим випускникам реалізуватись не лише на галузевих підприємствах з випуску харчової продукції та її якості, але й в установах, що займаються прогнозуванням та розробленням концепцій раціонального харчування населення України.
Підготовку фахівців за освітньо-професійною програмою «Технологіі цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» зосереджено і на питаннях організації виробництва якісної та безпечної питної води, визначення показників якості та безпеки готового продукту (укрів, полісахаридів), характеристиці та виборі обладнання, підтвердження відповідності продукту вимогам нормативної документації або виявлення порушень у технологічному процесі.
Визначальним орієнтиром у створенні нової освітньо-професійної програми, формулюванні її мети та фокусу стали побажання та рекомендації провідних фахівців харчової галузі. У конструктивній співпраці з представниками провідних підприємств розроблено нову освітньо-професійну програму, що орієнтована на підготовку багатопрофільних фахівців, зі знаннями різних технологій, здатних розробляти заходи з підвищення ефективності харчового виробництва, здійснювати оптимізацію технологічних процесів. Фахівці, здобувши знання за ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» забезпечать стабільну та ефективну діяльність підприємства, досягнення позитивного економічного ефекту, сприятимуть розгортанню міжнародної діяльності. Здобуті знання та навички визначають актуальність та затребуваність випускників з ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах».
якісна освіта забезпечується викладанням дисциплін кваліфікованими викладачами;
можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
співпраця з провідними вітчизняними підприємствами з виробництва харчових продуктів;
забезпечення матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
набуття здобувачами досвіду проведення та вдосконалення технологічних процесів виробництва харчової продукції;
набуття здобувачами досвіду розроблення нормативної документації;
участь у міжнародних конференціях з питань виробництва харчових продуктів;
працевлаштування як здобувачів, так випускників на передових підприємствах харчової та переробної галузі, випробувальних лабораторіях;
викладачі кафедри мають знання про якість харчових продуктів, пройшли стажування;
кафедра технології цукру і підготовки води активна у соцмережі Fасеbоок – група «Технології цукру і підготовки води» функціонує із 2017 року та налічує більше 357 учасників.