Виробнича практика є важливою частиною підготовки висококваліфікованих фахівців з технологіі питної води та водопідготовки харчових виробництв, а також з технології виробництва цукру та полісахаридів. Практика передбачає закріплення вже одержаних теоретичних знань і набуття навичок організаційної, технічної роботи.
Проходження практики дає можливість здобувач закріпити отримані теоретичні знання з усіх дисциплін навчального процесу, зібрати необхідну інформацію для виконання курсової роботи (проєкту), набути навички в прийнятті правильних рішень у конкретних виробничих ситуаціях на одному із підприємств харчової промисловості та на підприємствах підготовки води.
Тривалість виробничої практики складає чотири тижні на четвертому курсі.
Виробнича практика для здобувачів спеціальності G 13 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» проводиться під керівництвом викладачів кафедри технології цукру і підготовки води та передбачає вивчення особливостей організації та технології виробництва цукру, полісахаридів, питних вод, способів контролювання сировини та готової продукції, впливу технологічних процесів на якість та безпеку продукції, збір матеріалів для поглиблення знань про виробництво, вивчення службових обов’язків працівників на підприємстві.
Здобувачі, які мають академічні заборгованості, до проходження практики не допускаються.
Тривалість переддипломної практики складає 2 тижні
Програма практики:
Програма переддипломної практики
Організація практичної підготовки здобувачів на кафедрі технології цукру і підготовки води
Однією з найстарших в нашому університеті є кафедра технології цукру і підготовки води. Маючи давні славні традиції підготовки кваліфікованих фахівців для харчової промисловості України, її науково-викладацький склад дуже відповідально ставиться до організації навчального процесу, однією із вагомих і важливих складових якого є практична підготовка здобувачів вищої освіти.
Наразі на кафедрі здійснюється підготовка за спеціальністю G 13 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія». Викладачі кафедри приділяють багато уваги практичній складовій підготовки своїх вихованців.
Практична підготовка здійснюється протягом всього періоду навчання здобувачів освіти, починаючи з ознайомчої практики («Вступ до фаху») і закінчуючи виробничою та переддипломною практиками.
Для організації проходження практики викладачі кафедри ретельно працюють над відбором баз практики, програмно-методичним забезпеченням її проходження, здійсненням методичного керівництва та контролю.
Здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» протягом навчання проходять виробничу практику (4 тижнів), переддипломну практику (2 тижні).
Виробничу бакалаврську практику здобувачі проходять на підприємствах і організаціях, під керівництвом кваліфікованих фахівців галузі. Вони закріплюють теоретичні знання, знайомляться з технологією та обладнанням, отримують практичні навички роботи на посадах різного рівня. Під час переддипломної практики, крім того, збирається практичний матеріал для написання курсової роботи (проєкту).
Практика здобувачів освітнього ступеня «Магістр» орієнтована на набуття основних професійних функцій фахівців: виробничих, науково-дослідних і управлінських. Здобувачі проходять професійну прктику (4 тижні) та переддипломну практику (2 тижні).
Захисти практик відбувається в комісіях на кафедрі. Після проходження практики магістри продовжують дослідження за темою кваліфікаційної роботи в лабораторіях кафедри.
Викладачі кафедри докладають максимум зусиль у цей складний час для реалізації проходження практик, щоб здобувачі могли закріпити теоретичні знання, набути практичний досвід і навички самостійної інженерно-технологічної та наукової діяльності зі своєї майбутньої професії, що формує їх конкурентні переваги на сучасному ринку праці.
Опублікований: 09.02.2025