Всесвітня організація охорони здоров’я при визначенні якості життя поставила «фактор води» на перше місце, підкресливши, що проблема забезпечення населення питною водою на сьогоднішній день є найважливішою у світі. Україна в рейтингу якості питної води із 122 країн займає 95 місце. Це засвідчує, що в Україні проблема водних ресурсів стоїть особливо гостро. Крім побутових потреб, вода – один із найважливіших сировинних ресурсів для більшості галузей промисловості, в тому числі, один із основних компонентів харчових продуктів. Вирішувати проблеми якості води в харчовій промисловості покликані випускники освітньої програми «Технологіі цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах». Такі фахівці здатні здійснювати технологічне забезпечення систем підготовки питної води та очищення стічних вод підприємств і міст, контроль якості води, проектування систем водопостачання та очищення стічних вод.
Освітня програма (ОП) «Харчові технології та інженерія» орієнтована на підготовку висококваліфікованих фахівців для підприємств харчової промисловості різної потужності та профільності, крафтового виробництва харчової продукції, закладів ресторанного господарства, які володіють і здатні застосувати набуті теоретичні та практичні знання для розв’язання складних спеціалізованих задач технічного та технологічного характеру, спрямованих на виробництво якісної та безпечної харчової продукції.
Освітня програма спрямована на підготовку універсального бакалавра, який володітиме базовими фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з усіх галузей харчової промисловості та передбачає теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, інженерно-технологічних, науково-дослідних робіт, виконання та захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів. Освітня програма враховує унікальність організації освітнього процесу, притаманну нашому Університету, а саме багаторічний досвід підготовки фахівців для усіх галузей харчової промисловості висококваліфікованими науково-педагогічними працівниками та досвід світових закладів вищої освіти.
Форма навчання Денна, Заочна
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології», ОП «Харчові технології та інженерія» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ:
НУХТ – один з найавторитетніших українських ЗВО в харчовій індустрії;
багаторічна історія підготовки фахівців з харчових технологій високо-кваліфікованими науково-педагогічними працівниками, які задіяні у реалізації освітньої програми;
наші випускники володіють поглибленими знаннями з різних галузей харчової промисловості, що забезпечить їм широкі можливості для подальшого навчання за освітнім ступенем «магістр» та успішного працевлаштування на керівних посадах в усіх галузях харчової промисловості;
сформована активна співпраця з роботодавцями, їх широке залучення до освітнього процесу;
високий попит на випускників ОП на ринку праці;
у викладанні освітніх компонент, що спрямовані на забезпечення фахових компетентностей і результатів навчання, задіяні провідні вітчизняні фахівці промисловості та іноземні викладачі у форматі гостьових лекцій;
під час викладання дисциплін передбачено використання навчально-методичної літератури, розробленої висококваліфікованим науково-педагогічним складом Університету, періодичних наукових видань та мережі Internet та дистанційних технологій;
сформована процедура формування вільної освітньої траєкторії, що передбачає на рівні з вибором професійно-орієнтованих дисциплін, поглибити загальні компетентності, обравши компоненти гуманітарного, економічного, природничо-наукового, загального фахового спрямування. Широкий перелік вибіркових дисциплін та вибіркових блоків, який щороку актуалізується на підставі врахування думки зовнішніх та внутрішніх стейхолдерів;
наявність навчальних лабораторій, оснащених технологічним обладнанням для повного виробничого циклу, наданих у користування провідними фірмами та підприємствами харчової промисловості, зокрема ТОВ «Лейпурін-Україна», ПрАТ «МХП», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», а також лабораторії водоочищення;
створено можливості для всебічного розвитку здобувачів та їхніх soft skills, hard skills починаючи з перших курсів (майстер-класи, сертифікатні програми за фахом, імітаційні вправи, участь у Всеукраїнських Олімпіадах за фахом, студентських наукових конференцій тощо);
запроваджено елементи дуальної форми здобуття вищої освіти;
започатковано академічну міжнародну мобільність (програма Erasmus+ в університетах Газенхайму (Німеччина) та Жешува (Польща), виробнича практика на підприємствах харчової промисловості ЄС «Allfein Feinkost GmbH & Co», ТОВ «Гіакоббе Паста ГмбХ», ТОВ “Плукон Бренц” (Німеччина)) та національну мобільність (угоди з Полтавським державним аграрним університетом, Львівським державним університетом фізичної культури ім. І.Боберського Львівським національним університетом імені І.Франка.);
великий перелік та розширена географія підприємств для проходження усіх видів практики.
Серед професій, які опанують здобувачі, що навчаються за спеціальністю G 13 «Харчові технології», можна виділити:
керівник підприємства;
головний інженер;
головний технолог;
завідувач виробництвом;
заступник директора з якості;
начальник цеху (зміни);
інженер з контролю якості харчових продуктів;
фахівець з використання водних ресурсів;
майстер виробництва;
завідувач лабораторії та ін.
Sugars, Polysaccharides and Water Treatment Technologies in Industrial and Craft Production
Наразі сфера виробництва продуктів харчування зазнає суттєвих змін, що пов’язано з рівнем виробництва, асортиментом та якістю продукції. Відповідно до цього, сучасні виробники харчової продукції використовують різні види цукрів та полісахаридів, які відіграють роль не тільки підсолоджуючих агентів, а й сприяють структуроутворенню, стабілізації тощо. Перспективним напрямком розширення асортименту цукру та цукропродуктів є створення промислових та крафтових технологій нових цукристих речовин та полісахаридів зі спрямованою зміною їх хімічного складу, підвищеної харчової і біологічної цінності. Це нові види цукропродуктів із традиційних видів сировини з використанням харчових добавок, а також нові види цукропродуктів поліпшеної якості, органічні цукропродукти, збагачені корисними мікро- та макроелементами; цукропродукти із нетрадиційних видів сировини природного походження; рідкі цукропродукти тощо.
Важливу роль у харчуванні людини та виробництві харчових продуктів відіграє якість води. В той же час, нестабільність складу та якості питної води створює передумови для розвитку технологій додаткового очищення для виготовлення фасованих питних вод, а також харчових продуктів у промисловому та крафтовому виробництвах. Це актуалізує необхідність підготовки сучасних кваліфікованих спеціалістів, які мають володіти комплексом знань та навичок щодо тенденцій впровадження якісно нових технологій цукрів, полісахаридів та підготовки води для різних груп споживачів з метою забезпечення асортименту та стабільної якості продукції:
промислового виробництва цукрів та полісахаридів, в тому числі, цукру білого, рідкого цукру, інвертного цукрового сиропу, крохмалю, крохмальних паток, сиропу з глюкози, глюкози кристалічної, пектину та ін.
крафтового виробництва цукрів та цукропродуктів, зокрема харчових сиропів різного композиційного складу цукрів, карамелізованого цукру, цукрової пудри (цукор для обсипки), цукру пресованого (колотого) з додаванням ароматичних добавок чи барвників та ін.
водопідготовки для підприємств харчової галузі, виробництва фасованої питної води, крафтового виробництва харчових продуктів.
Освітня програма «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій та виконання і захисту кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки та промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів. Практична підготовка магістрів проводиться на промислових та крафтових підприємствах України з виробництва цукрів, полісахаридів і підготовки води для харчових продуктів.
Випускники освітньої програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» можуть виконувати наукову, освітню, аналітичну, експертну, консультативну, управлінську діяльність у сфері харчових технологій, зокрема обіймати посади: головного інженера, головного технолога, начальника цеху, зміни, завідувача виробництвом, інженера з контролю якості харчових продуктів, наукового співробітника, завідувача лабораторії, асистента, викладача та можуть працювати на промислових та крафтових підприємствах, в організаціях, пов’язаних з виробництвом цукрів, полісахаридів і підготовкою води для харчових продуктів, в науково-дослідних та проектно-конструкторських установах, лабораторіях з оцінки якості продукції, екологічного контролю стічних вод, навчальних закладах та ін.
Навчальним планом підготовки магістрів за новою редакцією освітньої програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» (2025 р.) передбачено нормативні дисципліни та дисципліни за вибором здобувача:
Нормативні дисципліни:
Інтелектуальна та промислова власність
Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях
Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва цукрів, полісахаридів і підготовки води
Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних
Управління інноваційними проектами
Науково-дослідницький практикум
Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво, в т.ч. курсовий проект
Менеджмент якості та безпечності цукрів, полісахаридів та фасованих питних вод, у т.ч. курсова робота
Професійна практика
Переддипломна практика
Кваліфікаційна робота
Дисципліни за вибором здобувача:
Дисципліна із загальноуніверситетського каталогу
Дисципліна з каталогу спеціальності 181 "Харчові технології":
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів
Ідентифікація продукції та методи виявлення фальсифікації
Біоактивні харчові компоненти і здоров’я
Біологічно активні речовини в харчових технологіях
Основні принципи фармаконутриціології в системі здорового харчування
Дисципліни із каталогу освітньої програми:
Теоретичні і практичні аспекти виробництва гідроколоїдів вуглеводної природи
Технології мембранного очищення води у промислових та крафтових виробництвах
Наукові основи технологій виробництва цукристих речовин
Теоретичні аспекти підготовки питної води та води для харчових виробництв
Методологія наукових досліджень та академічна доброчесність
Оформлення результатів експерименту та наукова презентація
Управління ризиками підприємницької діяльності в сучасних умовах господарювання
Мікробіологічні та санітарно-гігієнічні аспекти виробництва цукрів, полісахаридів, фасованих питних вод
Промислові та крафтові технології у виробництві цукристих речовин
ОСВІТНЯ ПРОГРАМА
drive.google.com/file/d/1L35yGNt7HDbByrrZclJ0p--SEOyktDXF/view
Науковий ступінь " Доктор філософії"
ОСВІТНЯ ПРОГРАМА
drive.google.com/file/d/1ITrFksdNLiGw3ZngMmFDCfTRZwRKwUIO/view
Дуальна освіта
Протягом 2023 - 2024 навчальних років проходили навчання за дуальною формою освіти Ходзіцький Ігор, Босак Алла, Перхайло Віталій з поєднанням практичної підготовки на ТОВ "Новооджицький цукровий завод".
Протягом 2018-2019 навчального року 2 студентів (Полонська А., Симоненко І.) проходили навчання за експериментальною формою дуальної освіти з поєднанням практичної підготовки за спеціальною програмою на ПраТ «Оболонь».
Положення про використання елементів дуальної форми здобуття вищої освіти
Нагору