Тематичні зустрічі фахівців науковців та виробничників зі здобувачами є гарним прикладом впровадження інновацій в освітній процес на кафедрі технології цукру і підготовки води
Запланована у квітні 2026 р. гостьова лекція на тему: Вапнокарбонізація соку: технологія одержання вапна та карбонізаційного газу, екологічна оцінка викидів
Проведе її Сергій ТКАЧЕНКО, канд. техн. наук, старший науковий співробітник відділу технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН
181 “Харчові технології” ОПП “Харчові технології та інженерія та G 13 «Харчові технології» ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових виробництвах»
Освітнні рівні: Бакалавр, Магістр
Навчальні дисципліни: Технологія цукру, Науково-дослідний практикум
Запланована у квітні 2026 р. гостьова леція на тему: Основні аспекти управління якістю та безпечністю продукції (на прикладі Новооржицького цукрового заводу)
Проведе її Анна АНДРЕЄВА, Агропромисловий холдинг «Астарта- Київ», ТОВ «Новооржицький цукровий завод», інженер з якості
G 13 Харчові технології ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових виробництвах» та
181 “Харчові технології” ОПП “Харчові технології та інженерія
Освітні рівні: Магістр, Бакалавр
Навчальні дисципліни: Менеджмент якості та безпечності цукрів, полісахаридів та фасованих питних вод, Технологія цукру
Відбулася в жовтні 2025 року гостова лекція старшого наукового співробітника, завідувача відділу технології цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН України КУЗНЄЦОВОЇ Інги
Тема лекції: Інновації в технологіях цукрів та цукропродуктів
G 13 Харчові технології ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в
промислових та крафтових виробництвах»
Освітній рівень: Магістр
Навчальна дисципліна: Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво
У вересні 2025 року відбувся тренінг на тему: Застосування мембранних технологій для очищення води в промислових та крафтових виробництвах
Тренінг провів Олександр БАРАШОВЕЦЬ, генеральний директор ТОВ "Системи чистої води".
G 13 Харчові технології ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в
промислових та крафтових виробництвах»
Освітній рівень: Магістр
Навчальна дисципліна: Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво
ГОСТЬОВі ЛЕКЦІї кафедри проводяться
згідно ПЛАНУ ПРОВЕДЕННЯ ГОСТЬОВИХ ONLINE-ЛЕКЦІЙ(семінарів, майстер-класів, тренінгів тощо) вітчизняними професорами, провідними фахівцями, практиками у межах навчального процесу у синхронному режимі на 2023-2024 н.р.
У 2023-2024 навчальному році кафедрою було проведено 8 гостьових лекцій для здобувачів ОП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах». Теми лекцій:
Інноваційні технології: пектиновмісні порошки у виробництві ентеросорбентів.
Інноваційні крафтові технології виробництва цукрів, цукрових сиропів та напоїв.
Впровадження інноваційних методів очистки води на підприємствах харчової галузі.
Фільтрувальні зернисті матеріали для прояснення та сорбції води.
Особливості управління якістю продукції бурякоцукрового виробництва на основі системи HACCP.
Інновації в технології виробництва цукру: отримання вапна; екологічна оцінка компонентів викидів сатураційного газу.
Інтегровані мембранні технології для очищення води в промислових та крафтових виробництвах.
"There is nothing more practical than a good theory!"
У листопаді 2024 року Барашовець Ярослав Олександрович, генеральний директор ТОВ "Системи чистої води", провів цікаву гостьову лекцію для магістрів 181 “Харчові технології” ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових ироництвах» на тему " Інтегровані мембранні технології для очищення води в промислових та крафтових виробництвах".
Науковці з Інституту Продовольчих ресурсів НААН України розпочали традиційні гостьові лекції для здобувачів освітнього ступеня магістр ОП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах»
«Розвиток цукрової галузі є важливим напрямком інноваційного поступу України» – так розпочалася гостьова лекція з дисципліни «Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів, підготовки води в промислових та крафтових виробництвах» для студентів першого курсу магістратури за ОП «Технології цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво».
Розроблення та впровадження нових методів та способів інтенсифікації технологічних процесів, забезпечення еколого-збалансованого розвитку галузі є актуальним завданням сьогодення в контексті підвищення техніко-економічних показників виробництва та покращення якості цукру. Саме цим аспектам була присвячена зустріч здобувачів та викладачів кафедри технології цукру і підготовки води зі старшим науковим співробітником Інституту продовольчих ресурсів НААН України к.т.н. Сергієм Ткаченком, що відбулася 7 жовтня в Національному університеті харчових технологій.
В лекції на тему «Інновації в технології виробництва цукру: отримання вапна; технологічна оцінка компонентів викидів сатураційного газу» Сергій Ткаченко проаналізував проблеми забезпечення цукрових заводів якісною сировиною для отримання вапняного молока та сатураційного газу, що забезпечують процес очищення соку, ефективність подальших технологічних стадій, що в кінцевому результаті визначає якість та вихід цукру.
Особливу увагу в лекції було приділено питанню екологізації цукрового виробництва шляхом зменшення викидів парникових газів відповідно до вимог Рамкової конвенції Організації Об՚єднаних Націй про зміну клімату, що ратифікована в Україні в 1996 р. Сергій Ткаченко зазначив основні види летких сполук, що містяться в сатураційному газі на виході з апарату та запропонував актуальні шляхи щодо вирішення питання, пов’язаного з необхідністю зменшення викидів.
Після відповідей на запитання Сергій Ткаченко запросив здобувачів до наукової співпраці та проходження практики.
Опублікований: 08.10.2024
ГОСТЬОВі ЛЕКЦІї кафедри проводяться
згідно ПЛАНУ ПРОВЕДЕННЯ ГОСТЬОВИХ ONLINE-ЛЕКЦІЙ (семінарів, майстер-класів, тренінгів тощо) закордонними професорами, провідними фахівцями, практиками у межах навчального процесу у синхронному режимі на 2023-2024 н. р.
На кафедрі технології цукру і підготовки води приділяють велику увагу адаптації методів викладання до сучасних вимог європейської освіти. Так, 13 травня відбулася гостьова лекція за участі доктор Агнешки Дзюбинської (dr Agnieszka Dziubińska) з Економічного університету м. Катовіце, Польща. Лекція "There is nothing more practical than a good theory!" включала такі основні питання:
1. Development of the assumptions of scientific programs;
2. Research streams in the social sciences (with particular emphasis on
organization and management sciences);
3. System design;
4. Systems thinking;
5. Mathematical complexity;
6. Contextual / social complexity;
7. Heuristics supporting actions in domains: order, complex, chaotic.
Незважаючи на незвичний формат викладання англійською мовою здобувачі Олександр Карпенко (ЦВ-3-11) та Дмитро Савченко (ЦВ-1-11М) активно обговорювали основні аспекти лекції та задавали питання доктору Агнешці Дзюбинській.
Директор ННІХТ відзначила актуальність такої зустрічі для викладачів та здобувачів в контексті розширення наукового світогляду, вивчення сучасних підходів до викладання, а також висловила побажання подальшої співпраці.
Опублікований: 14.05.2024
Стейкхолдери з Новооржицького цукрового заводу провели гостьову лекцію для магістрів ОП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах»
Гарною традицією стало проведення гостьових лекцій на кафедрі технології цукру і підготовки води. Ось і 25 березня відбулася така зустріч з інженером з якості Новоржицького цукрового заводу Анною Андреєвою з дисципліни «Менеджмент якості та безпечності продуктів виробництва цукристих речовин». В лекції «Особливості управління якістю продукції бурякоцукрового виробництва на основі систем НАССР» Анна Андреєва навела сучасні аспекти та особливості організаційної структури підприємства відповідно для реалізації основних принципів системи НАССР.
Анна Андреєва навела цікаву інформацію щодо впровадження та підтримуванні у належному стані на Новооржицькому цукровому заводі вимог 5-ти міжнародних стандартів, а саме: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, ISO 50001:2018, FSSC 22000. Також гостя поділилася особливостями спільної роботи групи експертів, спрямованої на пошук ідей, із застосуванням методу «Мозкового штурму».
Анна Андреєва, як нещодавній випускник кафедри, звернула увагу здобувачів на актуальність набуття знань щодо розуміння сутності менеджменту якості та безпечності у виробництві цукрів, полісахаридів, питної води; компетентностей у прийнятті ефективних рішень на основі оцінювання ризиків, розроблення заходів щодо запобігання та усунення у виробничих умовах.
Анна Андреєва запросила здобувачів та викладачів кафедри відвідати підприємство з екскурсією, а також відмітила потребу у кваліфікованих фахівцях технологах.
Під час лекції здобувачі та викладачі кафедри активно долучалися до дискусії. Саме такі зустрічі сприяють поглибленню співпраці кафедри з випускниками та стейкхолдерами, надають можливість здобувачам отримати інформацію щодо нагальних питань виробництва, отриманню практичних навиків.
Опублікований: 26.03.2024
У березені 2024 р. Наш гість, Дмитро Чарний, доктор технічних наук, Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України, відділ ядерно-фізичних технологій провів гостьову лекцію для магістрів на тему "Фільтрувальні зернисті матеріали для прояснення та сорбції води".
4 грудня 2023 р. Гість, Стрижак Дмитро, директор ТОВ «СМАРТ ВОТЕР ГРУП» провів гостьову лекцію для магістрів на тему "Впровадження інноваційних методів очистки води на підприємствах харчової галузі".
Провідні фахівці Інституту продовольчих ресурсів НАНУ зустрілися з магістрами та викладачами кафедри технології цукру та підготовки води
На кафедрі ТЦіПВ 6 листопада 2023 р. відбулася гостьова лекція для магістрів з дисципліни «Інновації в технологіях цукрів, полісахаридів та підготовки води: промислове та крафтове виробництво» за участі провідних науковців Інституту продовольчих ресурсів НАНУ, доктора технічних наук Ірини Гріненко та доктора технічних наук Романа Грушецького.
Освітня програма «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах» спрямована на підготовку магістра, який володітиме фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями, та передбачає поглиблену теоретичну та практичну підготовку для проведення проектно-технологічних, виробничо-технологічних, науково-дослідних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних інновацій. Важливу роль для набуття необхідних компетенцій майбутніх фахівців відіграють спільні заходи з науковцями та практиками в зазначеній галузі.
В рамках гостьової лекції на тему: «Інноваційні крафтові технології виробництва цукрів, цукрових сиропів та напоїв» здобувачі ознайомилися з сучасними науковими розробками Інституту продовольчих ресурсів. Найбільше зацікавлення в аудиторії викликали сучасні розробки крафтових напоїв та крафтове виробництво цукрів, збагаченних макро- та мікроелементами, біологічно-активними речовинами.
Активне обговорення сучасних проблем розширення асортименту цукрів було продовжено на науковому семінарі кафедри.
Отже, інноваційним напрямком розширення асортименту цукрів є створення промислових та крафтових технологій якісно нових цукристих речовин зі спрямованою зміною їх хімічного складу, підвищеної харчової і біологічної цінності. Це нові види цукропродуктів із традиційних видів сировини з використанням харчових добавок, а також нові види цукропродуктів поліпшеної якості, органічні цукропродукти, збагачені корисними мікро- та макроелементами; цукропродукти із нетрадиційних видів сировини природного походження; рідкі цукропродукти тощо.
https://nuft.edu.ua/news/podiyi/providni-faxivczi-institutu-prodovolchix-resursiv-nanu-zustr
30 жовтня 2023 р. відбулася гостьова лекція "Інноваційні технології: пектиновмісні порошки у виробництві ентеросорбентів".
Гість - Войтко Олександр, заст. директора ТОВ "НВП "Технологіка". Лекція була проведена для магістрів 181 “Харчові технології” ОПП «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових виробництвах»