Розвиток науки та освіти є важливим пріоритетом світового інноваційного розвитку, що пов’язано перш за все з постійною еволюцією технологій, які є основою соціально-економічного розвитку суспільства.
Особливо актуальною стає проблема підготовки фахівців нової генерації, здатних забезпечувати стабільний розвиток економіки на основі впровадження наукоємних технологій.
Практично всі провідні країни світу збільшують попит на підготовку інженерних кадрів. Значний дефіцит спеціалістів у сфері технологій відчувається сьогодні в нашій державі, в тому числі й технології підготовки води, технології цукрів і полісахаридів, що безпосередньо стосується нашої кафедри.
Враховуючи актуальність забезпечення населення України якісною та безпечною питною водою та продуктами харчування та необхідністю зменшення водоємності галузей економіки, розвиток науки в цих питаннях потрібен вже сьогодні .
Співробітники кафедри впевнені, що для невпинного розвитку науки повинно відбуватись покращення підготовки в загальноосвітніх школах, покращення знань у промислових технічних коледжах і училищах. Потрібно підвищувати оснащення навчальних лабораторій у вищому навчальному закладі для збільшення зацікавленності та спроможності молодих науковців у своїх дослідженнях.
Кафедра “Технології цукру і підготовки води” є науковим центром з проблем підготовки питної та технологічної води для виробництва харчових продуктів, розроблення нових технологій і апаратів для очищення складних водних дисперсних систем, удосконалення методів аналізу і контролю якості водних систем. Викладачі нашої кафедри мають свій напрям наукової роботи.
Наукова діяльність кафедри спрямована на розроблення нових технологій цукрів, полісахаридів і підготовки води, варіантів їх апаратурного оформлення, методів інтенсифікації та оптимізації технологічних процесів у промислових та крафтових виробництвах.
Пріоритети у науковій діяльності:
виконання та впровадження науково-дослідних робіт;
організація та участь у роботі наукових і науково-практичних конференцій та семінарів;
організація та проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки»;
участь у організації та проведенні наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів;
підготовка наукових праць, заявок на отримання патентів і винаходів України;
підготовка статей в наукових фахових виданнях; у міжнародних виданнях, які входять до наукометричної бази Scopus, Web of Science, Index Copernicus;
Керівництво науково-дослідною роботою здобувачів вищої освіти: студентськими науковими гуртками з технології цукру і полісахаридів, технології крохмалю, технологій водопідготовки.
Основні напрямки науково-дослідної роботи кафедри:
Підвищення ефективності дифузійно-пресового вилучення цукрози з буряків шляхом використання методів математичного моделювання
Удосконалення технології цукру зі збагаченим вуглеводним та мінеральним складом
Удосконалення технології підготовки води для теплосилового господарства на ТОВ «Манзана фуд»
Удосконалення технології бурякового пектину медичного призначення із застосуванням іоннообмінних смол
Удосконалення технології підготовки води для виробництва ферментованих напоїв
Удосконалення технології підготовки води для ТЕЦ на цукровому заводі
Удосконалення технології очищення цукрових напівпродуктів з використанням природних мінеральних сорбентів на Жданівському цукро-вому заводі
Удосконалення технології підготовки води для виробництва відновлених соків на ТОВ «Манзана фуд»
Удосконалення технології підготовки води з використанням мембранних способів для виробництва пива потужністю 10 м3/год
Наукові семінари
Удосконалення технології водопідготовки з використанням сучасних фізико-хімічних методів очищення для бурякоцукрового виробництва.
Удосконалення технології очистки води з використанням мембранних методів очищення.
Удосконалення технології знезалізнення та деманганації підземних вод у водопідготовці крохмале-патокового виробництва.
Монографії та навчальні посібники:
1. Л.П. Рева Фізико-хімічні основи технологічних процесів очищення дифузійного соку у виробництві цукру. Монографія. К.:НУХТ, 2012.- 371 с.
2. Технологія цукру: підручник у 3-х т. / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015.
Т.1: Вирощування та зберігання цукрових буряків. Видобування сахарози / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015. 288 с.
Т.2: Очищення дифузійного соку / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: ДП «Експрес-об'ява», 2015. 272 с.
Т.3: Кристалізація / А.А. Ліпєц, В.М. Логвін, К.Д. Скорик, А.І. Українець та інші. К.: НУХТ, 2015. 208 с.
3. Мірошник В.О., Гачковська М.А., Кишенько В.Д., Грабовська О.В. Оптимізація процесів переробки сільськогосподарської сировини. К.: Компринт. 2019. 479с. (наукова монографія).
4. Food technology using structurans: the monograph. F.Pertsevoy, P. Gurskyi, V. Ladyka, M. Ianchik, I. Krapivnytska and others. Kharkiv: Dissa +, 2021. 252 p.
5. Scientific and practical aspects of pectin and pectin products. I. Krapivnytska, V.Ladyka, M. Ianchyk, S. Omelchenko. Sumy-Kharkiv-Kyiv: Dissa+, 2022. 228 p.